Avertismentele ignorate ale Israelului

Posted by & filed under counterterrorism.

Iubiți și urâți deopotrivă, israelienii se pricep bine, foarte bine la multe. Însă excelează în câteva domenii, printre care și cel al contraterorismului.

unnamed33333

Avertismentele date de către statul Israel despre evenimente din afara țării și chiar despre locuri în care nu există comunități evreiești au fost deseori ignorate.

Să amintim că imediat după episodul Charlie Hebdo și evenimentele din Franța, Israelul a oferit sprijin Franței, trimițând echipe de elită în lupta contrateroristă. Echipe ale unei țări în care acest gen de luptă este la ordinea zilei. Motiv pentru care sunt printre cei mai buni. Și pentru că au combinat metode, de la cele mai moderne tehnici electronice de supraveghere și analiză – lecția americană, la păstrarea factorului uman, a cultivării surselor HUMINT – lecția sovietică și apoi rusă. Și nu doar atât.

Copenhaga e cel mai recent exemplu că Europa ignoră, din varii motive, avertismentele bine intenționate ale Israelului.

În ediţia electronică a cotidianului „Il Giornale” din Italia, a apărut un material de alertă timpurie potrivit căruia serviciile israeliene Mossad ar fi anunţat că Statul Islamic pregăteşte un atac terorist masiv concomitent în cel puţin 10 ţări europene.

 

Atacurile ar fi purtate de terorişti jihadişti radicalizaţi, din cei care sunt cetăţeni europeni cu acte în regulă, la a doua – a treia generaţie, şi care nu au urme că ar fi în atenţia serviciilor secrete locale.

Planul doreşte să lovească în primul rând capitalele occidentale, iar atacul va fi generat de jihadiştii locali radicalizaţi şi afiliaţi Statului Islamic din Italia, unde sunt 162 de persoane, Franţa – 350, Marea Britanie – 622, Belgia – 75, Olanda – 83, Suedia – 125, Danemarca – 43 şi Germania – 220. Coordonarea se face prin internet şi reţelele/ site-urile consacrate ale Statului Islamic.

Veştile sunt şocante şi menite să stârnească teroarea în sine. La o privire mai atentă, reacţia ar fi ridicarea din sprâncene a neîncredere, dacă nu o apostrofare directă că e o aberaţie de tip război psihologic. Iar argumentele ar fi multiple.

Mai întâi, anunţarea unei asemenea acţiuni pe internet, anterior momentului lansării atacului, este suicidară, pentru că stârneşte reacţiile structurilor de securitate din toate aceste ţări. Structurile anti-teroriste pot rata să prevină un atac terorist atunci când e vorba despre atentatori membri de familie – ca la Boston sau Paris -, în cazul „lupilor singuratici” – convertiţi, auto-radicalizaţi sau pregătiţi în teatrele de operaţiuni -, însă e mult mai greu să rateze interceptarea ţintelor, atunci când e nevoie de comunicaţie şi coordonare a acţiunilor la această scară.

Ieri, 15 februarie 2015, premierul israelian Netanyahu lansa un mesaj clar către evreii din Europa: „ATACURILE teroriste vor CONTINUA, veniți acasă!”

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a repetat apelul către evreii din Europa de a imigra în Israel, ca reacție după împușcăturile din Copenhaga.
„Terorismul islamic a lovit din nou în Europa, de data aceasta în Danemarca. Din nou sunt uciși evrei pe pământul european, doar pentru faptul că sunt evrei”, a declarat Netanyahu, citat de Jerusalem Post.

După care premierul israelian a continuat pe același ton dramatic:

„Este de așteptat ca valul de atacuri împotriva evreilor din Europa să continue și depinde de noi să fim pregătiți. Evreii au nevoie de protecție indiferent unde se află, însă noi vă spunem: Israelul vă așteaptă cu brațele deschise!”

Netanyahu a anunțat suplimentarea cu 180 de milioane de șekeli noi (circa 40 de milioane de euro) programul Ministerului Imigrației și Absorbției de a încuraja emigrația Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>