Romanii – posibile victime ale unei fraude financiare, agreata de Vodafone?

Posted by & filed under money laundering.

Pe 31 martie 2014, Vodafone Romania anunta oficial introducerea unui serviciu de transfer de bani si plati cu orice telefon mobil care nu necesita un cont bancar si internet. Evident, Romania este prima piata din Europa in care Vodafone introduce M-Pesa, serviciu de transfer de bani si plati cu orice telefon mobil care nu necesita un cont bancar si internet.

M-Pesa mobile banking - target, oamenii din tarile sarace

M-Pesa mobile banking – target, oamenii din tarile sarace

OFICIAL, SUNA BINE

Vodafone a lansat luni un serviciu de transfer de bani si plati, numit M-Pesa, prin care clientii operatorului pot trimite si primi bani sau face plati cu orice tip de telefon mobil, fara a avea nevoie de un cont bancar sau o conexiune de internet. Serviciul se activeaza gratuit si nu are costuri lunare asociate. Singurele operatiuni tarifate sunt depunerile si retragerile de bani, iar taxele sunt fixe, in functie de suma. Astfel, clientii platesc intre 1 si 3 lei, in functie de suma, pentru trimiterea de bani instant catre alt utilizator inregistrat M-Pesa. La retrageri, se plateste o taxa fixa per tranzactie, intre 2.5 si 30 de lei, in functie de suma.

M-Pesa este disponibil, pentru prima data in Europa, in reteaua 4G a Vodafone Romania, precum si pe 3G si 2G, pentru orice client Vodafone, abonat sau utilizator de Cartela, indiferent de tipul de telefon folosit. In Romania, M-Pesa functioneaza prin intermediul unei platforme tehnologice, care asigura un nivel ridicat de securitate.

Ce poti plati cu M-Pesa:

Cu M-pesa, utilizatorii Vodafone pot sa faca urmatoarele operatiuni, prin intermediul telefonului mobil: sa trimita si sa primeasca bani, sa alimenteze Cartela Vodafone, sa plateasca facturile, sa cumpere bunuri si servicii din magazinele partenere M-Pesa. Serviciul poate fi activat de catre orice client Vodafone cu varsta de peste 14 ani, la orice magazin afiliat M-Pesa.

Cum se foloseste M-Pesa?

Pentru a beneficia de noul serviciu, clientii trebuie sa isi deschida un cont M-Pesa, intr-un magazin afiliat, semnalizat ca atare, cu un act de identitate. Pentru a putea folosi serviciul, clientii trebuie mai intai sa apeleze *789#.

Odata ce contul M-Pesa a fost creat, utilizatorii pot sa depuna numerar la orice magazin semnalizat M-Pesa, operatiune care este confirmata imediat printr-un SMS. Dupa depunerea banilor in contul M-Pesa, clientul poate sa faca toate operatiunile pe care le permite acest serviciu, de oriunde s-ar afla. Si pentru a retrage o suma primita, clientii trebuie sa mearga la un magazin M-Pesa cu un act de identitate.

Cu M-Pesa, clientii au control complet asupra contului lor, iar fiecare operatiune este confirmata printr-un cod PIN, cunoscut doar de utilizator. Balanta contului este in permanenta disponibila, in timp real, si un call-center deschis 24/7 sta la dispozitia utilizatorilor nostri, in caz de urgenta, la numarul *789.

M-Pesa se activeaza gratuit si nu are costuri lunare asociate. Singurele operatiuni tarifate sunt depunerile si retragerile de bani, iar taxele sunt fixe, in functie de suma.

Astfel, clientii platesc intre 1 si 3 lei, in functie de suma, pentru trimiterea de bani instant catre alt utilizator inregistrat M-Pesa. La retrageri, clientii platesc o taxa fixa per tranzactie, intre 2.5 si 30 de lei, in functie de suma. Toate costurile sunt afisate in meniul serviciului M-Pesa si pot fi consultate oricand de catre utilizatori.  Detalii despre tarife sunt disponibile la www.m-pesa.ro.

In acest moment, serviciul M-Pesa poate fi activat in aproximativ 300 de magazine Vodafone si ale partenerilor sai, precum si in retelele PayZone, RoBest, si Agroland, in care serviciul se afla in proces de implementare graduala. In urmatorul an, serviciul va fi extins la peste 2.000 de magazine. Lista completa a locatiilor M-Pesa este disponibila si actualizata saptamanal la www.m-pesa.ro, precum si la *789.

  • “Ne bucuram sa lansam M-Pesa in Romania, pe o platforma tehnologica inovatoare, de ultima generatie, si sa raspundem astfel unei nevoi reale a utilizatorilor nostri de a avea la dispozitie un serviciu de transfer de bani si de plati simplu, usor de folosit si securizat. Cu o rata de adoptie de 130%, telefonul mobil este instrumentul perfect de efectuare de plati, mai ales pentru romanii care nu au inca un cont bancar – care reprezinta circa 40% din populatia tarii. Serviciul este, de asemenea, conceput si pentru clientii nostri ce detin un cont bancar si cauta confortul si usurinta de utilizare oferite de telefonul mobil. Prin lansarea M-Pesa, Vodafone Romania devine prima operatiune europeana din Grupul Vodafone detinatoare de licenta de moneda electronica”, a declarat Andrea Rossini, Chief Commercial Officer, Consumer Business Unit, Vodafone Romania.


Despre M-Pesa in Romania

In Romania, M-Pesa este inregistrat de Vodafone Romania M-Payments, o companie subsidiara a Vodafone Romania, licentiata si supervizata de Banca Nationala a Romaniei ca Institutie Emitenta de Moneda Electronica, sub numarul IEME-RO-0002/16.12.2013 in Registrul Institutiilor de Moneda Electronica. In calitate de institutie emitenta de moneda electronica, Vodafone Mobile Payment, a deschis la Raiffeisen Bank Romania conturile curente necesare pentru derularea serviciilor M-Pesa.

Solutia tehnica pentru functionarea serviciului M-Pesa, ce consta atat in aplicatia software, cat si in sistemul hardware pe care ruleaza aplicatia, a fost dezvoltata de Huawei Technologies.

Despre M-Pesa in lume

M-Pesa este un serviciu de transfer de bani prin mobil dezvoltat de Vodafone Group si lansat in anul 2007. La 31 decembrie 2013, M-Pesa avea aproximativ 16,8 milioane de utilizatori activi si circa 165.000 de agenti autorizati, la nivel mondial. Serviciul are o crestere semnificativa a adoptiei, clientii activi tranzactionand peste 900.000.000 Euro pe luna. Romania este prima tara europeana in care serviciul M-Pesa a fost lansat si cea de-a 10-a la nivel mondial.

ESCROCHERIA M-PESA

M-PESA – O FRAUDA PORNITA IN KENIA INCA DIN ANUL 2010!

Ceea ce Vodafone nu a prezentat opiniei publice din Romania este tocmai vulnerabilitatea extrem de mare a sistemului M-PESA, care a facut mii de victime, financiar vorbind, din anul 2010 incoace. Tara cea mai afectat a fost Kenia, cu o populatie cu venituri la limita subzistentei. Insa o tara in care autoritatile s-au dovedit incapabile sa stopeze escocheria. Mai mult, operatiunile din Kenia s-au facut cu acodul tacit al unor oficiali kenieni, banuiti de implicare si obtinerea ilicita de bani si bunuri, in urma fraudarii electronice a sistemului M-PESA. Succesul M-PESA este unul extrem de mare in tarile sarace, unde se fac transferuri de bani dinspre dar mai ales inspre tara vizata. In Kenia, la 14 luni de la lansare, sistemul M-PESA avea nu mai putin de 2,7 milioane de utilizatori. De altfel, reprezentantii companiei care a brevetat sistemul M-PESA au curtat mai multe tari est-europene, mai vulnerabile decat cele occidentale insa ua fost refuzati. Totusi, in Romania au reusit sa intre pe piata si sa functioneze. Deocamdata.

In Kenia si Tanzania, metoda prin care oamenii au devenit victimele “scam”-ului financiar a fost realizarea unui serviciu intermediar si paralel, denumit “SAFARICOM”.

Iata cateva linkuri privind relatari ale modului de operare:

http://www.savvykenya.com/2011/07/01/latest-m-pesa-scam/

http://konvigilante.wordpress.com/category/m-pesa/

http://www.gmeltdown.com/2010/02/m-pesa-fraud-agents-beware.html

http://www.gmeltdown.com/2009/12/m-pesa-is-not-kenyan-innovation.html

Schema a fost sesizata si de catre ziarul britanic The Guardian: http://www.theguardian.com/commentisfree/2012/feb/16/pingit-mobile-phone-payment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>